Scheiding

(Ge)scheiden

Scheiding.
Een grote impact voor iedereen binnen het gezin. Het is een emotionele periode waarin tegelijkertijd vele praktische zaken geregeld moeten worden en belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Het lukt niet dan ook niet altijd om stil te staan bij je emoties of die bij die van je kinderen en dit is juist héél belangrijk! Kinderen laten -vaak uit loyaliteit- maar ook uit bescherming niet zien wat de scheiding echt met hen doet. Ze zien de moeilijkheid van deze situatie en willen niet “lastig” zijn voor hun ouders. Vaak zien we dat het oudste kind ook gaat zorgen, m.n. voor de kleinere broertjes of zusjes maar soms ook voor (een van) de ouders. Dit is erg lief maar niet wenselijk. Het risico bestaat namelijk dat het zijn/haar eigen emoties onderdrukt. Aarzel daarom niet om hulp in te schakelen! Het kan al helpend zijn om je gewoon te kunnen en mogen uiten. Dit geld voor ouders én kinderen.

Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk de veilige omgeving van kinderen te behouden. Misschien is het mogelijk dat een van de ouders in het ouderlijk huis blijft wonen. School is ook een veilige omgeving voor kinderen, zij hebben daar hun vrienden en vriendinnen en vaak is er ook een vertrouwenspersoon, dat kan zijn de leraar of een aangewezen vertrouwenspersoon op school. Scheiding is een vorm van afscheid en bij afscheid hoort rouw. Het is een proces dat tijd nodig heeft, ieder op zijn eigen manier, ieder in zijn eigen tempo. Het duurt gemiddeld 3 jaar voordat de eerste scherpe kantjes eraf zijn en alle praktische zaken zijn geregeld en lopen. Neem deze tijd ook!

Een scheiding heeft ook impact op de directe familie en omgeving. Niet iedereen zal jullie beslissing respecteren, belangrijk is dat je doet wat voor jezelf en voor je kinderen goed is. Ontneem je kinderen dan ook zeker niet het contact met hun familie, zij hebben tenslotte niet voor deze scheiding gekozen. Ook familie is een veilige omgeving voor kinderen, vaak m.n. opa en oma. Laat je kinderen niet van hen scheiden, al is het je ex schoonfamilie, zij blíjven opa en oma voor je kinderen.
Voor begeleiding bij scheiding klik hier

 

10 Gouden regels bij scheiding:

  1. Neem de tijd om de eerste emoties een plek te geven voordat jullie vertellen dat jullie uit elkaar gaan
  2. Vertel sámen aan jullie kind dat jullie uit elkaar gaan
  3. Maak duidelijk dat je kind geen schuld heeft aan de scheiding en blijf dit herhalen
  4. Houd ruzies en grote mensen zaken weg bij je kind
  5. Regel een vertrouwenspersoon voor je kind en aarzel niet om deskundige hulp in te schakelen bij zorgen
  6. Zorg goed voor je zelf: neem de ruimte voor je eigen verwerkingsproces
  7. Gun je kind beide ouders en laat hen nooit kiezen
  8. Zorg voor zo min mogelijk veranderingen voor je kind
  9. Introduceer niet te snel een nieuwe partner aan je kind en licht altijd eerst de andere ouder in
  10. Regel de scheiding samen en laat de rechter niet beslissen
    *Bron: Scheidingscafé Amsterdam